Keep it simple

Orkade faktiskt inte laga mat idag så det blev så simpelt det kunde bli. Köpte hem ett paket med pepparkubb (rökt skinka med pepparkanter), ett paket rostbiff, ett paket kallrökt lax och en burk potatissallad. Nu ligger jag här nerbäddad i soffan under en filt och väntar på att tvättmaskinen ska bli klar så att jag kan hänga tvätten. Måste preppa lite matlådor också och skicka iväg lite mail. Vi får höras senare helt enkelt!
 

Nötallergi och jordnötsallergi

Har fått flertal frågor om vart mitt inlägg om nötallergier tog vägen. Och eftersom att jag raderade hela arkivet i bloggen så rök det inlägget också tyvärr. Nötallergi är en ganska bred benämning om innefattar väldigt mycket. Det allra vanligaste misstaget när man pratar om nötallergi är att inkludera födoämnen som inte ens är tillhör nötsläktet. 
 
De vanligaste sorterna som förknippas med nötter och nötallergi är mandel (frö från stenfrukt) och jordnöt (baljväxt) men även muskotnöt (frö), pinjenöt (frö) och sheanöt (ej släkt med nötter). Detta betyder alltså att någon som är nötallergiker kan klara av att äta till exempel jordnötter och mandel utan problem. Men vissa (som till exempel jag själv) kan vara allergisk mot flera saker. Själv är jag exempelvis allergisk mot nötter och jordnötter, men inte mandel! 
 
Det finns olika grader av allergiska reaktioner och många sätt att reagera på. Sedan finns det vissa individer som enbart är allergiska mot några av nötsorterna, och vissa mot alla. Själv är jag allergisk mot alla nötsorter (ganska ovanligt) och skall därför undvika dessa. Till exempel hasselnöt, cashewnöt, paranöt, pistaschnöt, pekannöt och valnöt. 
 
Om vi ska fördjupa oss lite på jordnötter och jordnötsallergi, så är jordnöt för det första som sagt inte ens en nöt utan till hör släktet baljväxter. Till baljväxtsläktet tillhör även till exempel ärtor, bönor, linser och soja. Många jordnötsallergiska individer har allergiantikroppar mot sojaprotein utan att dem reagerar vid intag av livsmedel som innehåller soja men man brukar rekommendera att personer med svår jordnötsallergi och astma utesluter sojaprotein ur deras kost för säkerhetens skull. Själv har jag aldrig tänkt på baljväxter som något jag kan reagera på, även om jag vetat att jordnöt tillhör baljväxtsläkten. Fram tills den dagen jag testade sojabönspasta för första gången och fick en allergisk reaktion på en gång. 
 
Viktigt att tänka på om man har allergier eller om man plötsligt skulle reagera på något man äter är att gå till en läkare. Gå alltid till en läkare så att ni kan kolla upp vad du är allergisk mot och bör undvika samt hur allergisk du faktiskt är. Vissa får till exempel igensvullen hals och andnöt vid allergiska reaktioner, och som ni förmodligen förstår kan det vara riktigt farligt och gå illa. Själv har jag varit allergisk och vetat om det sedan väldigt många år men fram tills för ungefär ett år sedan så hade vi inte kollat upp riktigt hur passa allergisk jag faktiskt var. Efter att det hade gjorts och jag hade fått träffa läkare och dietister så beslutades det att jag skulle få Jext utskrivet. 

Jext är en adrenalinpenna som finns i två olika doser. En med 150 mikrogram och en med 300. Dessa skall tryckas mot låret och hållas ned i 10 sekunder för att nålen skall tryckas in i benet och adrenalinet ska hinna pumpas ut i kroppen. Efter att man tagit bort pennan så skall området masseras i 10 sekunder och 112 ska alltid ringas när detta är gjort. Viktigt att tänka på att är om man har Jext med sig (jag måste ha med mig mina överallt, hela tiden, varje dag) när man ska resa så kan man behöva ett så kallat reseintyg eftersom att pennorna innehåller nålar som kan ifrågasättas på flygplatser och i tullen. På intyget står mitt namn, personnummer samt när intyget utfärdades och av vem. Intyget innehåller även information om pennan och hur den används.
 
Jag vill även uppmuntra alla som har en person med födoämneallergier i sin närhet att be om allergiinformation om ni är osäkra. Och framförallt att ni pratar med era nära och kära som har Jextpennor så att ni vet hur dem fungerar och skall användas ifall det skulle behövas. Ibland är en individ som fått svår allergisk reaktion oförmögen till att använda pennan själv och kan då behöva hjälp, då är det bra om ni kan och vet hur man gör. Samt att ni såklart vet vad ni ska/inte ska servera för mat/godis till era nära och kära med allergier.
 
Om man inte är allergisk mot någonting så är det enligt mig nog ganska svårt att förstå hur det är att leva med allergier. För att utesluta pollen- och pälsallergier då vi just nu pratar om födoämnen, så innehåller ganska många livsmedel jordnötter/nötter utan att majoriteten av människorna som handlar tänker på det (om man inte är allergisk). Jag har fått lite informationspapper som innehåller listor med livsmedel som kan innehålla nötter/jordnötter och tänkte avsluta inlägget med att lista dessa nedan.
 
 
Livsmedel där nötallergiker bör vara observanta på innehåll:
- Bröd, bakverk, kakor, godis
- Frukostflingor och framförallt müsli
- Kallpressade oljor som är baserade på nötter eller mandel kan innehålla proteinrester från dessa
- Orientaliska rätter, kinamat
- Såser, sataysås
- Färdiglagade hel- och halvfabrikat
- Vegetariska rätter, sallader och RAW-food
- Chokladgodis (speciellt om de innehåller nougat eller krokant)
- Mandelmassa, marsipan, fyllningar, bakmassa
- Pesto
- Efterrätter
 
Livsmedel som kan innehålla/innehåller jordnötter:
- Snacks, jordnötsringar, exotiska snacks, chilinötter
- Bakverk, konfektyr, chokladprodukter, glass
- Orientalisk mat från t.ex. Indien, Thailand, Indonesien.
- Sataysås
- Frukostflingor (till exempel de populära sockrade Kelloggsflingorna)
- Pesto
- En del oljor som är tillverkade av jordnötter som till exempel kan användas till wok och sallader. Se även upp med chips friterade i jordnötsolja (Estrellas Västkust-chips till exempel)

Roadtrippin'

Hejsan hoppsan! Har jobbat dem senaste dagarna och inte haft något speciellt att uppdatera om. Jag och E har i alla fall helt bestämt oss för att våran 7-dagars roadtrip ska bli av efter Grönansäsongen, så det blir nog runt början på oktober. T kanske ska hänga med också, supermysigt! Destinationer är inte bestämt än och vi har mycket kvar att kolla upp, så det ska vi sysselsätta oss med idag när jag är ledig! Vi tänkte sätta oss på Espresso House någonstans och mysa, googla och planera! Innan dess ska jag dock äta något och hämta ut ett paket åt pappa. Återkommer, peace!

Friyay

 

Lyrics

Ain't nobody
Loves me better
Makes me happy
Makes me feel this way
Ain't nobody
Loves me better than you
 ♥

Makeup Store

 
 

Sommar, sol och balkongmys

 

Simplicity

 

Gröna Lund by night

 

Kiss me hard before you go


Nutri Color Creme vs. Maria Nila Colour Refresh


Som rödhårig måste man hålla efter sitt hår otroligt mycket för att behålla en snygg röd färg i mer än en vecka. The struggle is real.

Själv färgar jag aldrig mitt hår oftare än en gång i månad. Helst låter jag det gå över en månad mellan varje färgning men sedan blir utväxten på tok för lång och ful för att jag ska stå ut. Men som rödhårig finns det fler problem än ful utväxt. En av dem är att röd färg inte fäster på håret speciellt bra, långt ifrån lika bra som svart/brun t.ex. Mitt bästa tips för att behålla en snygg röd färg är då färginpackningar! 

Finns förmodligen tusentals olika, dem två mest omtalade som också är dem jag provat är Nutri Color Cream i färgen 500. Och Maria Nila's Colour Refresh i färgen Bright Red. I en jämförelse mellan de två så skulle jag absolut vilja säga att dem båda gör det dem ska - tillför pigment till håret. Nutri Color Cream går att få tag på för runt 150kr nätet, Maria Nilas är ungefär en hundralapp dyrare.

Vilken skulle jag välja att köpa igen, och varför?
Maria Nilas Colour Refresh! Alla dagar i veckan. Den är snäppet dyrare men väldigt dryg vilket innebär att den räcker i minst en månad för min del och jag använder den ca 1 gång i veckan. Positivt med denna är också att den är fri från sulfater och parabener, den innehåller arganolja, består av enbart veganska ingredienser OCH är producerad i Sverige. HUR BRA?! Färgen blir dessutom snyggt klarröd, precis så som jag vill ha den och är väldigt hållbar. Dessutom räcker det med att ha i den ungefär 2-3 minuter i håret för att få rejält med effekt. Den gör dessutom håret mjukt, lent, glansigt och håret luktar gott!

Finns i alla möjliga färger från svart, silvrigt, rosa, rött, brunt och så vidare. Listan kan göras lång!
Rekommenderar denna till alla som vill testa ny nyans på sitt hår men inte vill färga, och till alla som bara vill fräscha upp sin befintliga färg utan att färga och slita på håret!
 
GO, Maria Nila!

Partner in crime

 

On a tuesday

Om jag fortfarande ligger kvar i sängen? Si! Om det var välbehövt? Si! Ska dock röra mig härifrån strax. Tog en välbehövd sovmorgon och nu är jag utvilad, pigg och glad. Ska hämta ut ett paket på posten och handla lite tänkte jag. Sen ikväll ska jag till jobbet, dock inte för att jobba. Tänkte att jag ska hinna ta ett varv med kameran och sen när T slutar så ska vi åka hem. Nu ska jag i alla fall röra mig härifrån, I'll keep you posted!

Never ending story

Inatt var jag med om något för första gången. Inget som var positivt, men något jag kommer att minnas länge. Satt på ersättningsbussen hem, när vi stannar vid näst sista stationen innan min så kommer en tjej fram till chauffören och säger att en man har fått kramper och att någon kanske bör ringa ambulans. Mannen kvicknade till och steg ur bussen och satte sig på en bänk utanför. Han hinner inte sitta länge förrän han får ett nytt anfall, då syns det tydligt att det mannen håller på att få är ett epileptiskt anfall. Han krampar något enormt och är inte kontaktbar, men har puls. Vi är 6-7 personer som flyger ur bussen för att försöka hjälpa mannen och flertal ringde ambulans. 
 
Jag är skärrad. Fastän jag vet att epileptiska anfall i sig inte är skadliga/dödliga och att dem ser värre ut än vad dem är så känns det otroligt jobbigt. Det känns så jobbigt att bara sitta på marken bredvid en man som har såna fruktansvärda kramper och inte kunna göra någonting för att stoppa det. Något jag däremot är så himla glad och tacksam över är att det var fler än jag som reagerade och framförallt AGERADE för att försöka hjälpa till även om det inte finns mycket att göra i ett sådant fall. Mannen hade tryggt sällskap när jag lämnade platsen och de inväntade ambulans. 

Mina tankar inatt går till den här mannen, jag hoppas verkligen att han klarar sig bra och slipper fler anfall. Jag hoppas även att han har nära och kära som stöttar honom och finns vid hans sida igenom detta. Och till er andra. Ta hand om er själva och era medmänniskor! Och ser ni någon som behöver hjälp - TVEKA INTE.

Nu ska jag försöka somna till en film även om jag är ledig och har sovmorgon i morgon. 
Ta hand om er, vi hörs när vi hörs! Peyz

Behind blue eyes

 

Monday morning

En bild från en bättre frukost. Ja, i övrigt? Måndag idag. Jag jobbar 16:45-23:05. Ska prata med HR-kordinatorn på jobbet innan så måste åka redan 12:45. Ska försöka få i mig något ätbart innan dess, men vet inte vad. Har inte hunnit handla hem färska råvaror men ska nog lyckas slänga ihop något. Förutom det så rullar väl det mesta på. Livet är lite av ett organiserat kaos för tillfället men det är ok det med.

Dinner for one

Tänkte gå ner och köpa mig en pizza till middag. Men i sista stund så kände jag att nej, jag ska använda huvudet och knåpa ihop något av det som fanns hemma. Och så fick det bli! Mixade ihop en grön ärtsoppa med lite sting i, skalade räkor och rostade lite vitt bröd. Ta da! Supergott blev det. Och nu har jag soppa till morgondagens lunch också, toppen ju! Nu ska jag bädda ner mig i soffan och kolla på Disneyfilmer resten av kvällen. I morgon väntas 11 timmars jobb! 
 
Ha en fin lördagskväll, det ska jag!

Gröna Lund

Världens bästa arbetsplats.
Bildena är tagna en kall vårdag innan parköppning.

 

Wood

Hallådär! Lördag idag, och jag antar att många ligger hemma bakis/trötta eller ska ut och röja ikväll. Själv jobbade jag igårkväll och idag är jag helt ledig men planen är att ligga hemma större delen av dagen och inte göra någonting speciellt. Lite filmer, äta god mat och mumsa på godis tycker jag låter som en perfekt ledig lördag. Ska försöka uppdatera bloggen med massa bilder också, yayie.

Nothing will drag you down

Hej kompisar! Allt bra? Hemresan idag gick betydligt fortare än igår (lol) och trots att jag fick promenera hem i spöregn var jag glad ändå! Lite regn har väl ingen dött av, right? Det blev en mozarella-pizza till middag och jag ligger nu nerbäddad i sängen. Tvättmaskinen är i full gång och diskmaskinen lika så. Tänkte strax ta mig upp härifrån och ta en dusch. Raka benen, hårinpackning och sådant, ni vet. Tänkte försöka somna i tid ikväll, igår somnade jag nog inte förrän klockan 1 och sen ringde klockan 6:30. Lagom pigg då, ja absolut! För att fungera ordentligt måste jag sova färre än 3 timmar, eller fler än 7. Inget där mitt emellan för då blir det kaos. 
 
Nu ska jag hoppa in i duschen och diska undan efter middagen. Farväl!

Rebecca Stella for Nelly

Den här skönheten ramlade ner i brevlådan för någon vecka sedan. Till alla som funderat på att köpa en RSfN klänning, DO IT. Detta är Love Life Dress i färgen blå. Jag har strl 38 i min och den sitter som en smäck.

Det senaste

Ja ni. Det har väl inte hänt så jättemycket speciellt på senaste. Jag jobbar på i princip varje dag, ibland 6-timmars pass och ibland 12-timmars pass. Fick 3 dagars ledighet också i början på juli så då for jag till Norrtälje och hängde med familjen lite, lite bilder från det har ni nedan. I övrigt så flyter allting på som det ska förutom när det kommer till SL, men där flyter det ju aldrig riktigt på. Vi får se om jag kommer till jobbet enligt reseplaneraren idag (det har jag inte gjort senaste dagarna). 
 
Funny story om SL. Igår slutade jag jobba 17:00, enligt reseplaneraren skulle jag vara hemma på 51 minuter. HA! Klockan 19:43 gick jag av sista färdmedlet här hemma på min station. TACK SL :) Det tog alltså närmre 3h att komma hem. En väldigt missnöjd tjej stapplade med andra ord in genom lägenhetsdörren klockan 20 och la sig ner på golvet i ren protest. 
 
Nej ni, nu måste jag dra på mig kläder och sedan röra mig mot ersättningsbussarna. 
Vi hörs när vi hörs, farväl!

Norrtälje