Nötallergi och jordnötsallergi

Har fått flertal frågor om vart mitt inlägg om nötallergier tog vägen. Och eftersom att jag raderade hela arkivet i bloggen så rök det inlägget också tyvärr. Nötallergi är en ganska bred benämning om innefattar väldigt mycket. Det allra vanligaste misstaget när man pratar om nötallergi är att inkludera födoämnen som inte ens är tillhör nötsläktet. 
 
De vanligaste sorterna som förknippas med nötter och nötallergi är mandel (frö från stenfrukt) och jordnöt (baljväxt) men även muskotnöt (frö), pinjenöt (frö) och sheanöt (ej släkt med nötter). Detta betyder alltså att någon som är nötallergiker kan klara av att äta till exempel jordnötter och mandel utan problem. Men vissa (som till exempel jag själv) kan vara allergisk mot flera saker. Själv är jag exempelvis allergisk mot nötter och jordnötter, men inte mandel! 
 
Det finns olika grader av allergiska reaktioner och många sätt att reagera på. Sedan finns det vissa individer som enbart är allergiska mot några av nötsorterna, och vissa mot alla. Själv är jag allergisk mot alla nötsorter (ganska ovanligt) och skall därför undvika dessa. Till exempel hasselnöt, cashewnöt, paranöt, pistaschnöt, pekannöt och valnöt. 
 
Om vi ska fördjupa oss lite på jordnötter och jordnötsallergi, så är jordnöt för det första som sagt inte ens en nöt utan till hör släktet baljväxter. Till baljväxtsläktet tillhör även till exempel ärtor, bönor, linser och soja. Många jordnötsallergiska individer har allergiantikroppar mot sojaprotein utan att dem reagerar vid intag av livsmedel som innehåller soja men man brukar rekommendera att personer med svår jordnötsallergi och astma utesluter sojaprotein ur deras kost för säkerhetens skull. Själv har jag aldrig tänkt på baljväxter som något jag kan reagera på, även om jag vetat att jordnöt tillhör baljväxtsläkten. Fram tills den dagen jag testade sojabönspasta för första gången och fick en allergisk reaktion på en gång. 
 
Viktigt att tänka på om man har allergier eller om man plötsligt skulle reagera på något man äter är att gå till en läkare. Gå alltid till en läkare så att ni kan kolla upp vad du är allergisk mot och bör undvika samt hur allergisk du faktiskt är. Vissa får till exempel igensvullen hals och andnöt vid allergiska reaktioner, och som ni förmodligen förstår kan det vara riktigt farligt och gå illa. Själv har jag varit allergisk och vetat om det sedan väldigt många år men fram tills för ungefär ett år sedan så hade vi inte kollat upp riktigt hur passa allergisk jag faktiskt var. Efter att det hade gjorts och jag hade fått träffa läkare och dietister så beslutades det att jag skulle få Jext utskrivet. 

Jext är en adrenalinpenna som finns i två olika doser. En med 150 mikrogram och en med 300. Dessa skall tryckas mot låret och hållas ned i 10 sekunder för att nålen skall tryckas in i benet och adrenalinet ska hinna pumpas ut i kroppen. Efter att man tagit bort pennan så skall området masseras i 10 sekunder och 112 ska alltid ringas när detta är gjort. Viktigt att tänka på att är om man har Jext med sig (jag måste ha med mig mina överallt, hela tiden, varje dag) när man ska resa så kan man behöva ett så kallat reseintyg eftersom att pennorna innehåller nålar som kan ifrågasättas på flygplatser och i tullen. På intyget står mitt namn, personnummer samt när intyget utfärdades och av vem. Intyget innehåller även information om pennan och hur den används.
 
Jag vill även uppmuntra alla som har en person med födoämneallergier i sin närhet att be om allergiinformation om ni är osäkra. Och framförallt att ni pratar med era nära och kära som har Jextpennor så att ni vet hur dem fungerar och skall användas ifall det skulle behövas. Ibland är en individ som fått svår allergisk reaktion oförmögen till att använda pennan själv och kan då behöva hjälp, då är det bra om ni kan och vet hur man gör. Samt att ni såklart vet vad ni ska/inte ska servera för mat/godis till era nära och kära med allergier.
 
Om man inte är allergisk mot någonting så är det enligt mig nog ganska svårt att förstå hur det är att leva med allergier. För att utesluta pollen- och pälsallergier då vi just nu pratar om födoämnen, så innehåller ganska många livsmedel jordnötter/nötter utan att majoriteten av människorna som handlar tänker på det (om man inte är allergisk). Jag har fått lite informationspapper som innehåller listor med livsmedel som kan innehålla nötter/jordnötter och tänkte avsluta inlägget med att lista dessa nedan.
 
 
Livsmedel där nötallergiker bör vara observanta på innehåll:
- Bröd, bakverk, kakor, godis
- Frukostflingor och framförallt müsli
- Kallpressade oljor som är baserade på nötter eller mandel kan innehålla proteinrester från dessa
- Orientaliska rätter, kinamat
- Såser, sataysås
- Färdiglagade hel- och halvfabrikat
- Vegetariska rätter, sallader och RAW-food
- Chokladgodis (speciellt om de innehåller nougat eller krokant)
- Mandelmassa, marsipan, fyllningar, bakmassa
- Pesto
- Efterrätter
 
Livsmedel som kan innehålla/innehåller jordnötter:
- Snacks, jordnötsringar, exotiska snacks, chilinötter
- Bakverk, konfektyr, chokladprodukter, glass
- Orientalisk mat från t.ex. Indien, Thailand, Indonesien.
- Sataysås
- Frukostflingor (till exempel de populära sockrade Kelloggsflingorna)
- Pesto
- En del oljor som är tillverkade av jordnötter som till exempel kan användas till wok och sallader. Se även upp med chips friterade i jordnötsolja (Estrellas Västkust-chips till exempel)

Kommentarer ♡



Kommentera:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0